Användarvänliga url:er till bloggen med IIS7

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/iis7-request-model.jpg

Vi har pratat mycket om användarvänliga url:er här på bloggen. Ni som har hängt med på ämnet vet att Microsofts ASP.NET-teknik inte är så optimal för att göra användarvänliga länkar.

Scott Guthrie som är utvecklingschef på Microsoft gör sitt bästa för att hålla modet uppe för alla url-designande freaks där ute. Vi har väntat länge på en lösning och nu kommer den snart i form av Longhorn Server och IIS 7.0.

Scott gjorde i måndags en genomgång av nya finesser i webbservern IIS 7.0 och visar även ett diagram hur processmodellen skiljer sig från den tidigare IIS 6.0. Samtidigt klargörs ytterligare en gång att IIS 7 inte kommer att finnas tillgänglig på Windows 2003.

Så det är väl bara att vänta på det nya serveroperativet då och alla de förbättringar som det kommer att ge.

Det som är bra är att man i alla fall får ordentligt med tid på att tänka igenom exakt hur man vill ha sina url:er när möjligheten finns att förbättra dem. Jag har tidigare spånat lite på hur jag vill ha urler:na till denna bloggen i kommentarerna till en tidigare tråd på ämnet.

Som ett exempel har just detta inlägget du läser just nu adressen:

http://codeodyssey.se/blog.aspx_id=270

Det säger ingenting om innehållet av artikeln för en besökare och det är det jag vill förbättra i första hand. Istället tycker jag att detta skulle vara en snyggare och mer tillgänglig adress.

http://codeodyssey.se/blog/Anvandarvanliga-urler-till-bloggen-med-iis7/

Jag har fortfarande inte bestämt mig helt hur jag ska hantera alla specialtecken som inte stödjs i url:formatet. En som har funderat mer på dessa är Scott Hanselman och han bjuder idag på riktigt intressant läsning i sin artikel "Are Blog URLs important". Scotts blogg har rätt sjyssta url:er men dras fortfarande dras med .ASPX-ändelsen.

Det finns ju några genvägar mot snyggare adresser men vi känner att det bästa skulle vara att vänta tills IIS 7.0 kommer och man kan få till adresserna precis som man vill ha dem med en gång.Adresserna bör ju aldrig ändras så att göra några halvmessyer känns inte aktuellt.

Men för er som länkar till oss kan vara lugna. De url:er vi har just nu, kommer fortsätta att fungerar, även när vi lanserar de mer besökarvänliga varianterna. Trasiga länkar är inget kul.