Facebook - hypen och det svarta hålet

Jag har inte provat på Facebook ännu, den sociala plattformen som för tillfället växer med 100 000 medlemmar per dag, och som även svenskarna börjar joina som galningar. Så en dag får jag väl kolla in vad all hype handlar om.

Intressant är i alla fall att de har ett öppet API som utvecklare kan göra egna insticknings-program genom. Företag som Drömbolaget satsar nu på att göra applikationer till denna plattform.

Vill man prova på detta med ASP.NET så har Nikhil Kothhari gjort ett öppen källkods-projekt som kallas Facebook.net.

Microsoft utannonserade även nyligen att man gått in i ett partnerskap med Facebook och det tillhandahålls ett utvecklings-kit på CodePlex.

Jag har som sagt aldrig loggat in på Facebook utan bara vart vid fronten och vänt. Något som är intressant med detta faktum är att ingen data kommer ut från Facebook (precis som med många andra sociala nätverk) är att man inte kan se några andra profiler utan att själv bli medlem.

Facebook är precis som ett svart hål som Web-stategy skriver i inlägget "All your widgets are belong to Facebook". Det finns mängder av sätt att få in data men det kommer inte ut någonting, de har inte ens RSS-flöden har jag hört. Vågar man gå in där?