Ny webbtjänst konverterar dina filer

De nya webbtjänsterna duggar tätare än regnskurarna här i Göteborg. Nu släpps Zamzar.com som är en tjänst som erbjuder gratis konvertering för en mängd olika format. Tänkte göra en lista på vilka format som stöds men den skulle bli för lång...

Detta är ju perfekt när man behöver just det där speciella formatet, men inte har något eget program som kan hantera det. Återigen ett bevis på att de smarta tjänsterna flyttar ut från våra datorer och läggs på nätet.

Tjänsten fungerar så att man laddar upp en orginalfil som kan vara upp till 100 MB stor. När konverteringen är klar får man ett email med en länk till den nya konverterade filen. Länken fungerar i 24 timmar och under den tiden kan du ladda hem den, eller kanske skicka vidare till någon annan. Via: Webbsnack

By Jesper Lind

Tjänst visar skärmdumpar från olika webbläsare

Snubblade just över den smått fantastiska tjänsten Browsershots.org som för tillfället är i version beta0.3-alpha2. Här genereraras det skärmdumpar från de mest använda webbläsarna. Man skriver in en URI som man vill testa och så skapar några distribuerade datorer skärmdumparna. Det tar några minuter och sedan börjar resultaten visas.

Detta är något jag väntat på att någon skulle finna en lösning till. Speciellt nu när övergången mellan IE6 och IE7 pågår. För ni vet ju att jag vart lite irriterad över att det inte går att ha båda versionerna installerade samtidigt på samma dator. Endast med inofficiella versioner går det att göra och enligt rapporter fungerar det inte speciellt bra. Microsoft's förslag att installera en virtuell dator endast för detta endamål känns lite omständig.

De webbläsare som stöds på Browsershots är:

# Linux: Dillo 0.8, Epiphany 2.14, Firebird 0.7, Firefox 1.0, Firefox 1.5, Firefox 2.0, Firefox 3.0, Flock 0.7, Galeon 2.0, Konqueror 3.5, Mozilla 1.7, Navigator 4.8, Opera 9.0, Phoenix 0.5, SeaMonkey 1.0

# Windows: MSIE 6.0

Nu saknas bara Safari så är tjänsten komplett. Eller sitter det någon redan där ute och jobbar på en Mac variant?

Uppdatering: Nu kan man även se skärmdumpar från Safari.

Här kan ni se bilder från vår sajt (om de finns kvar).

By Jesper Lind

Nytt program skapar 3D-miljöer från fotografier

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/photosynth.jpg

Det dyker upp många nya spännande tjänster på nätet just nu. Denna gången är det Microsoft som står för innovationen och man har med tjänsten Photosynth gjort det möjligt att skapa en slags tredimensionell väv från samlingar av foton. Man kan panorera runt bland bilderna och konturerna på de närliggande fotografierna ritas upp som små prickar.

Man kan för tillfället prova på att utforska fyra olika samlingar var av en där man kan utforska Gary Faigin Studio i Seattle. I framtiden är det meningen att användarna ska kunna skapa ska kunna använda sina egna fotografier, och det pratas även en del om integration med Virtual Earth 3D.

Photosynth installerar sig som en ActiveX-kontroll och man måste använda IE6 eller IE7 för kunna använda applikationen. Man jobbar på att försöka sprida tekniken utanför den egna plattformen. Läs mer på IDG.

By Jesper Lind

Visuella sökning med Quintura

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/Quintura_codeodyssey.jpg

Quintura är verkligen en av de intressantaste söktjänsten jag sett. Sökningen sker genom framtagna språktekniker och algoritmer som utnyttjar neurala nät. Quinturas har tidigare funnits som nedladdningsbart program men nu släpper man alltså webbversionen.

Man klickar på olika ämnesområden och då öppnar det upp sig nya relaterade ämnen. Om man söker på vårat företagsnamn så ser det ut ungefär som på bilden. Vanliga länkar presenteras i underdelen medans man undersöker ämnena.

Det är en intressant teknik att presentera sökresultat på. Jag läste först om tjänsten i ett inlägg på internetbrus.com.

By Jesper Lind

Taggars acceleration i populäritet

Alex Hillman har följande mening som rubrik till sin blogg - "tagging isnt just for hoodlums anymore". Jag kan inte instämma mer. Taggar och sociala bokmärken finns överallt nu förtiden och är en väsentlig del av de flesta Webb2.0 tjänster.

På min hemsida har jag inte så mycket innehåll ännu men jag känner att jag behöver göra något åt mina kategorierer snart och strukturera det bättre. Kanske lägga till ett tagg-moln också.

Jason Kottke har liknande ideer och skriver en riktigt intressant inlägg om hur man kan räkna ut hur mycket en tagg (ämne) accelererar i populäritet. På så sätt kan man skapa listor som är liknande de på Flickr's "heta taggar".

By Jesper Lind

Google köper JotSpot

Läser på Webbsnack skriver om att Google köper ytterligare ett företag. Denna gången är det JotSpot som verkar vara nån slags tjänst för att dela dokument över webben. Man kan ännu inte registrera sig på hemsida för att de håller på att integrera med Google's system. 

By Jesper Lind

Tagga upp nätet

Att låta användarna sköta om klassificeringen av ett systems data har blivit väldigt populärt i och med ankomsten av webbplatser som Flickr och Del.icio.us. Den nya användarstyrda modellen kallas för "folksonomier". Folksonomier är ett relativt nytt begrepp och finns att läsa mer om på Jonasweb.nu som skriver så här om det:

Folksonomier (folksonomy på engelska, ibland även "collaborative tagging") och taggonomier (tagsonomy) är namn på sådana metoder eller klassificeringssystem. "Folk+onomi" och "taggonomi" anspelar på orden "folk" och "taxonomi". En taxonomi är en professionell och ofta kommersiell kategorisering av data.

Och visar på skillnaden mellan Taggonomi och Folksonomier.

Ibland används "folksonomi" för att beteckna klassificering för allmänt bruk - för "folk i allmnhet". Taggonomi blir då ett personligt (eller privat) klassificeringssystem.

Båda begreppen är alltså varianter på publik- och intern uppmärkning kan man säga. Nu menar experterna att ett sådant system även kan gynna företagsvärlden genom att t ex låta sina anställda hjälpa till att tagga data i sina intranät. Möjligheten att skapa egna innehållsbeskrivningar ger en känsla av delaktighet i företaget eller sajten. Jag kan rekommendera denna artikeln om du tänkt införa ett användarstyrt taggningssystem i dina projekt. Gillar speciellt ideén att ha privata och publika taggar. 

By Jesper Lind

Google slår på stort - köper YouTube

Spekulationerna har varit många om vem som skulle köpa YouTube.com. Vissa analytiker har ansett att det vore en riktigt dålig affär att ta över YouTube. De tror att stämningar snart kommer börja rulla in för att det finns så mycket upphovsrättsskyddat material från sajten.

Nu meddelas det dock att jätteaffären är klar. Motsvarande 12 miljarder svenska kronor gick kalaset på och är den största affären i Googles 8 år långa historia. De båda bolagen kommer i fortsättningen drivas separat. - Man vill bevara dess framgångsrika varumärke och passionerade användarbas, säger Google i ett uttalande.

By Jesper Lind

Dynamik på sökmotormarknaden

Äntligen verkar det hända något i sökmotorvärlden. Google som länge har hållt täten börjar få seriös konkurrens från andra tjänster som t ex Window Live Search.

Sajten InternetBrus.Com skriver om att Google har tre gånger så många döda länkar som hos MSN och Yahoo enligt en israelisk forskningsartikel.

Den Amazonägda söktjänsten A9 är inte längre i betastadiet och deras funktion med att nya sökresultat laddas om när man scrollar är fantastiskt bra.

Värt att notera är att den nya norskägda sökmotorn Sesam.se nyligen har lanserats som betaversion. Den är specialiserad på svenska marknaden och har som mål att bli bättre än Google och Yahoo på det lokalt svenska innehållet.

Google ser dock inget större hot i detta eftersom intäkterna i år väntas uppgå till 400 miljoner kronor.

By Jesper Lind