Har någon tips om Wordpress-tema med reklamspalt till höger?

Blev nyligen kontaktad av Turbotrollet, med en fråga om hur hon skulle kunna lägga till en spalt med reklam längst ut till höger på hennes blogg. Hon har även lagt ut frågan tidigare på bloggen men inte kunnat hitta någon bra lösning än.

För att få till en sådant utseende på den befintliga designen hon har så tror jag att själva den behållare som heter #main bör breddas till typ 960 pixlar (nu är den 630). Sen ändra #sidebar så den har float:left och sedan lägga till ytterligare en div med float:right till höger om den och kalla den #ads.

Inte helt lätt alltså om man inte är duktig på html och css, vi brukar säga att CSS-positionering är ungefär lika lätt som kvantfysik ;)

Så mitt råd är nog att försöka hitta ett färdigt Wordpress-tema med den design som eftersökes. Vet att jag läste nyligen om nån svensk bloggare som gjorde om sin blogg ungefär så, men hittar inte länken.

Någon som har tips om bra Wordpress-tema att använda, som har en sådan högerspalt för reklam?

By Jesper Lind

Material till Loopias kunskapsdatabas - om mappen App_Data

Idag flyttade Loopia en sida mellan två servrar som jag har utvecklat. Det gick ganska bra och Loopias support var till och med inne och ändrade absoluta sökvägarna inne i Web.config så att den matchade den nya filstrukturen.

I sluten av deras mail kom dock följande mening: "Access-databasen bör ni spara utanför public_html av säkerhetsskäl"

Grejen är bara den att det kom jag fram till själv att det inte fungerar i medium-trust miljö, redan i juli 2006. Hade då följande emaildiskussion med supporten. Ordningen på meddelandena är omvänd så börja läsa längst ner.

Kanske dags att lägga in det där stycket i kunskapsdatabasen nu ;)

Loopia:

Ja, det är en bra lösning och vi ska se till att lägga upp den i vår kunskapsdatabas.

Jag:

Tack för svaret. Kom på att man kan skapa en App_Data i .NET 2.0 som automatiskt blir privat.

Så /data mappen bredvid public_html är i stort sätt överflödig i och med övergången till 2.0. Man kan lika gärna ha databaser och alla privata filer i App_Data om jag har förstått det rätt.

Så det kanske ni kan tipsa era kunder om ifall någon mer frågar om samma sak.

Loopia:

Precis som det står på http://support.loopia.se/kb234 så tillåts inte filaccess utanför applikations-mappen (public_html) i och med lanseringen av .NET 2.0 Framework då Trust level är satt till "Medium trust". Undantag är databasfiler som används med t ex OleDb/ODBC som kan placeras utanför applikations-mappen.

De alternativ som finns är alltså att flytta filerna till public_html-mappen eller att använda en databas (Access) för att spar informationen i.

Återkom gärna om du har några frågor eller funderingar.

Jag:

Hej

Jag ser att ni har uppgraderat era servrar till 2.0 idag vilket är mycket uppskattat.

Nu märker jag dock att det inte går att komma läsa/skriva filer med hjälp av DirectoryInfo klassen.

DirectoryInfo di = new DirectoryInfo("h:\home\users\...");

Jag har last eran kunskapsdatabas och även länken till Microsoft som ni angett. Har provat en hel del grejer bland annat med MapPathSecure, PhysicalApplicationPath etc utan någon lycka. Jag vill kunna komma åt filer i en mapp som ligger i "data/" mappen utanför public-html.

Har ni några tips?

By Jesper Lind

Orsaken till datakrasherna var en dammig fläkt (Dell suger)

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/dell-laptop-d610-dusty-fan.jpg

Vet inte riktigt var jag ska börja när jag ska sammanfatta min relation till den laptop jag arbetat på under de senaste två åren. Modellen är en Dell D610 och kan inte säga att jag vart direkt nöjd med den.

Det första problemet jag stötte på var att ljudet ur hörlursutgångarna var i stort sätt obrukbart. Ett surrande högfrekvent ljud stör något fruktansvärt, och för någon som gillar att lyssna på musik samtidigt man jobbar, var detta ett riktigt bottennapp. Det var många som klagade på detta problem och Dell bytte moderkort på löpande band. Inget verkade dock hjälpa och frustationen var hög i en tråd i Dells forum (numera borttagen).

Problem nummer två är nästan ännu mer irriterande. Maskinen har en Pentium-M processor med 1 GB RAM men har endå en usel prestanda. Ofta jobbar processorn på 100% även vid de mest banala uppgifter, som t ex att uppdatera Windows. Då går fläkten upp i högvarv och helt plötsligt stänger datorn ner sig, helt utan förvarning.

Vissa dagar händer detta tiotals gånger och jag får sitta med ett öga på processormätaren samtidigt som jag kompilerar kod. Vill man vara helt säker på att en lång uppdatering ska fungera får man ställa ut datorn på balkongen, eller som jag lärde av en annan Dell-användare, lägga kylklampar från frysen under den. Ska det behöva vara så här?

Häromdagen fick jag dock spärr och skruvade upp datorn. Skicket på fläkten kan ni beskåda här ovan. Inte så konstigt att kylförmågan var kass och den höll på att brinna upp var dag... Nu när jag har städat fläkten fungerar den lite bättre, men den krashar ändå titt som tätt.

Har lite dåligt samvete att jag bashar Dell så här hårt eftersom jag faktiskt aldrig ringt supporten för att förmedla min onöjdhet. Kanske hade de då gett mig en nyare bättre modell utan dessa fabriksfel. Men misströsta inte ni på Dell Sverige. Om ni råkar läsa detta blogginlägg så är ni välkommna att skriva en kommentar eller kontakta mig om ni vill försöka kompensera mig för den dåliga tid jag haft med er produkt. Kanske finns det en liten chans att även jag ska kunna sitta ner och röka en fredspipa.

Som jag känner nu så kommer det aldrig mer bli en Dell.

Nej nu tänker jag istället kolla årets keynote från en leverantör jag tror starkare på. Och försöka bestämma mig vilken laptop som jag ska köpa härnäst, det lutar åt den ultraportala MacBook Air, eller eventuellt en MacBook Pro för den lite större skärmens skull.

By Jesper Lind

Rullist på centrerat innehåll för att förhindra sidoförskjutningar

Att skapa hemsidor utan rullningslistor har varit en strävan inom viss webbdesign. Nu för tiden börjar folk vänja sig vid dem och det börjar till och med göras sidor som rullar i evighet.

Om man har en webbplats med olika långa sidor på, och innehållet dessutom är centrerat, så kan detta få till följd att sidan "hoppar" i sidled när man navigerar. Detta beror på att när scrollbarsen visas så minskas webbytan med ca 16px.

För att förhindra detta kan man som CSS-Tricks förklarar, ställa in i stilmallen att scrollbars alltid ska vara framme. Om innehållet är mindre än tillgänglig yta så blir rullisten inaktiv.

html {overflow-y: scroll;}

By Jesper Lind

SQL-skriptet som räddade våra data

Att förlora stora mängder av data är aldrig roligt. Vi hade just ett sådant upplevelse där ett felkonfigurerat skript uppdaterade ALLA rader i databastabellen istället för den tänkta enradsuppdateringen. En riktig klassiker med andra ord.

Som tur var hade vi en relativt färsk backup, och Glenn kunde förda över datan från backup-databasen, med ett ihopknåpat superskript. Så här ser det ut för den som är intresserad.

UPDATE [RealDB].[dbo].[TheTable] SET LostDataColumn = (SELECT LostDataColumn FROM [BackupDB].[dbo].[TheTable] WHERE [BackupDB].[dbo].[TheTable].Id = [RealDB].[dbo].[LostDataColumn].Id)

By Jesper Lind

Nytt företag, nytt namn

Vi har nu inte uppdaterat bloggen på en månad vilket inte är så vanligt. Detta beror på att vi varit upptagna med våra kundprojekt samt även strukturerat om vårt företag.

Sedan november månad är vi ett aktiebolag och det känns fantastiskt spännande. Vi har legat lite lågt med detta för att vi har fått göra en del namnändringar.

Det första förslaget vi skickade till Bolagsverket var Code Odyssey AB, men detta kunde inte godkännas av myndigheten, pga av en namnkonflikt.

Så vi brainstormade i en vecka för att komma på ett nytt namn, och till slut bestämde vi oss för Nodestar AB. På vår nya domän finns det inte mycket än, men det ska bli roligt att bygga upp den nya hemsidan. Här kommer vi presentera alla projekt som vi jobbar med och presentera våra tjänster.

Vad händer då med Code Odyssey undrar säkert någon? Bloggen på denna domän kommer köra på precis som vanligt och leverera utvecklingsartiklar, tips och nyheter till webbintresserade utvecklare.

By Jesper Lind

Klipp av för långa texter på smart sätt

Hittade en smidig funktion hos Ted Nyberg som klipper av texter på ett bra sätt. Hacket kommer aldrig i mitten av ett ord och ifall det är mitt i en mening läggs tre punkter till.

Hoppas att det är lugnt att jag återpublicerar koden här också.

public static string TruncateText(string OriginalText, 
    int MaxCharacters)
{
   string stopChars = " .!?";

   if (OriginalText.Length > MaxCharacters)
   { 
      string stringToReturn = OriginalText.Substring(0, MaxCharacters); 

      while (!stopChars.Contains(stringToReturn.Substring
         (stringToReturn.Length-1)) && stringToReturn.Length>0)
      { 
         stringToReturn = stringToReturn.Substring(0, 
            stringToReturn.Length - 1);
      } 

      if (stringToReturn.Length == 0)
         stringToReturn = OriginalText.Substring(MaxCharacters);

      stringToReturn = stringToReturn.Trim(); 
     
      if(!stopChars.Contains(stringToReturn.Substring
         (stringToReturn.Length-1))) 
      { 
         stringToReturn += "..."; 
      } 

      return stringToReturn; 
   } 
   else 
   { 
      return OriginalText; 
   }
}

By Jesper Lind

Texteditor i ASP.NET AJAX släpps på CodePlex

Kannan Sundarajan har skapat en "Rich Text Editor"-kontroll med ASP.NET AJAX och delat ut den med en MS-PL licens på CodePlex. Läs mer hos Kirti's blog för skärmskott och kolla in ett demo.

Ser ut att vara en någorlunda start. Men att det blir radbryt vid entertryckning istället för paragraf, att den inte stödjer XHTML och att den använder FONT-taggar tycker inte jag är så bra.

Förhoppningsvis utvecklas den fint av communityn så det är nog något att hålla ögonen på.

By Jesper Lind

Slut på "Klicka här om du vill aktivera" med ActiveX

Ni kanske kommer ihåg EOLAS stämming mot Microsoft som 2006 resulterade i att funktionalitet togs bort från IE.

EOLAS menade att man hade patent på hur ActiveX-kontroller inkluderades i i webbläsare. Detta även fast man inte hade en egen webbläsare i utveckling och många såg de som "patent-troll"

Microsoft bestämde sig då för att ändra sin webbläsare istället för att betala och man var nu tvungen att klicka en gång på kontrollen för att aktivera. Speciellt flash-utvecklare fick lida för detta eftersom man var tvungen att programmera sättet man inkluderade flashfiler. Som tur var det inte allt för jobbigt att komma runt om man visste de rätta knepen.

Nu under hösten 2007 har Microsoft gjort upp med EOLAS och betalat en okänd summa pengar för att återigen få använda tekniken.

IEBloggen skriver man att denna förändring kommer finnas med i Windows Vista SP1 and Windows XP SP3. Efter detta i april 2008 kommer resterande användare för en rekommenderad uppdatering i Windows kallad "IE Automatic Component Activation". Tim Heuer har också skrivit en rad om det.

By Jesper Lind

BuiltWith - Visar vilken teknik en webbplats använder

BuiltWith är en bra gratistjänst som visar vilken teknik en webbsajt använder.

Genom att skriva in en URL får man information sidans typ av server, programmeringspråk, JavaScript-bibliotek, vilka annons-nätverk som är anslutna, typ av besöksräknare, doctype m.m. Varje teknik beskrivs kortfattat på ett informativt sätt.

Man får också tillgång till statistik på hur vanlig varje teknik är bland de sajter som har undersökts av tjänsten. En annan finess är att man kan söka efter likande teknik och på så sätt utforska nya lösningar.

Sajtägare kan även ansöka om medlemskap för att få en skräddarsydd rapport av rekommendationer för nya tekniker.

By Jesper Lind