Nya versionen av chattklienten Trillian blir flashbaserad

Cerulean Studios ligger bakom chattklienten Trillian som man kan koppla upp mot AIM, ICQ, MSN, Yahoo Messenger, och IRC.

Nu meddelar man att nästa version kommer att vara baserad på Flash-teknik. I skrivade stund finns ingen publik beta men man visar upp en demofilm i sin blogg.

För att logga in och starta klienten går man via en webbläsare. Klienten kommer att kunna komma åt lokala resureser på datorn och även visa en statusikon när man tar emot nya meddelanden.

By Jesper Lind

Slideshow i flash med dynamiskt inladdade bilder

Vi tänkte dela med oss med ett exempel på hur man kan göra en slideshow i flash. Längst ner i detta inlägg finns en länk där du kan ladda ner zip-fil med Fla-fil och ett exempel på XML-fil som används för att ladda in bilderna.

Filen kan konfigureras med två parametrar men i så fall måste två rader kommenteras bort i orginal-filen. Här är ett exempel på hur dessa parametrar som anger vilken XML-fil som ska användas och även hastigheten på hur snabbt bilderna ska bytas. Filerna är gjorda för bilder med storlek på 400 bredd och 265 pixlar i höjd. Hastigheten på bildväxlingen är satt till 4 sekunder i flash-filen.

<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="400" height="265">
<param name="movie" value="slideshow.swf?albumURL=album-data.xml&time=4000" />
<param name="quality" value="high" />
<embed src="slideshow.swf?albumURL=album-data.xml&time=4000" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="400" height="265"></embed>
</object>

Det finns även möjlighet till att göra så att bilderna blir klickbara. Då måste följande rad kommenteras bort i actionscriptet på rad 7.

hit.enabled=false;

Strukturen på XML-filen ser ut så här.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
<images>
<pic>
<image>http://www.codeodyssey.com/footprints/data/1.jpg</image>
<link>enter URL for click on image</link>
</pic>
<pic>
<image>http://www.codeodyssey.com/footprints/data/2.jpg</image>
<link>enter URL for click on image</link>
</pic>
</images>

Vill ni se ett exempel på en slideshow kan ni besöka myspace.com/clubfootprints. Instruktioner om hur man länkar in flashfiler på Myspace har vi skrivit om tidigare om det kan vara intressant. Rekommenderar även läsning om hur man gör så att flashfiler aktiveras med en gång i webbläsaren IE.

Vill ni använda denna slideshow i era egna projekt så är det fritt fram. Länka gärna till vår hemsida eller detta inlägg. Det uppskattas. Vi vill också passa på att tacka Fakepilot.com som har varit med och utvecklat dessa filer.

Ladda ner zip-fil med orginalfiler för slideshowen

By Jesper Lind

Flash - som man bäddar får man ligga

Det har nyligen blivit krångligare att embedda flash i sina projekt. I alla fall om man vill följa webbstandarder och få det att funka i alla webbläsare.

En käpp i hjulet var Eolas stämning mot Microsoft som ledde till att mjukvarujätten beslutade sig för att ta bort viss funktionalitet ur IE. Som tur var gick det att hacka runt det och vi har skrivit om en lösning hur man fixar autostart på ActiveX-objekt tidigare.

En annan gång råkade vi i trubbel när vi på den här bloggen hade en flash-fil som vägrade att validera som XHTML. Då sökte vi hjälp hos en artikel hos suveräna "A List Apart".

Nu har samma sajt (AAL) skrivit en uppföljare med ny genomgång av flash-trasslet. Har inte läst hela men man diskuterar bland annat taggarna embed och object plats ibland webbstandarderna. Denna kommer jag återvända till nästa gång jag känner för att försöka använda flash och samtidigt ha en XHTML-kompatibel hemsida.

Uppdatering: Tyckte jag läst nåt annat om det här nyligen, Robert Nymans inlägg om XHTML med Flash är något att kolla vidare på.

By Jesper Lind

Designa t-shirts online

TechCrunch skriver om att företaget GoodStorm släpper en flash-applikation där man kan designa sina egna t-shirts.

Flash verkar vara den populäraste tekniken för denna typ av tjänster. Tyska Spreadshirt har en liknade tjänst för design av kläder.

Även TheShipLab använder flash men här handlar det om att designa pokermarker. För att använda deras applikation måste man vara medlem så den har jag inte provat.

Ge oss gärna tips på fler såna här tjänster om du känner till några.

Om du är flashutveckare och har erfarenhet av att skapa såna här applikationer, kontakta oss gärna eftersom vi kan ha ett jobb att erbjuda. Det underlättar ifall du finns i Göteborgsregionen.

By Jesper Lind

AS3 partikel-generator med Flex

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/particle-generator.png

Jag har lekt lite med Adobes nya program Flex och gillar det verkligen. Har inte hunnit sätta mig in i det så mycket ännu, men har ändå insett att möjligheterna är enorma. För en kodare som mig är det en välsignelse att kunna använda ActionScript 3.0 i Flex, utan tidslinjerna och grafiska området som är en så stor del av det vanliga Flash-programmet.

Michael Battle är en flashutvecklare som nyligen har börjat leka med AS3. Han delade med sig källkoden till en partikel-generator han gjorde nyligen och jag har testat den i Flex. Jag har bara ändrat lite på parametrarna och använt andra färger från Michaels exempel. Som man kan se på hans experiment visar AS3 en kraftig prestandaökning från tidigare versioner, det pratas om en förbättring upp mot 10 gånger så snabbt.

Instruktioner
Klicka och dra på det gröna området (flash 9 krävs)

 

By Jesper Lind

Fakepilot visar upp presentation från Tokyo

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/Fakepilot.com-tokyo-present.png

Vår kära vän Mattias Lindberg har nyligen varit över i Japan på äventyr. Han blev så förtjust i Tokyo att han stannade en månad längre än planerat och det har varit riktigt roligt att läsa hans blogg under tiden.

När han var där höll han en presentation på Pastoral hotel och nu visar han upp en video från denna på förstasidan av Fakepilot.com. Presentationen inleds av en av att Mattias alter ego, Fakepilot kliver in, iklädd den ryska stridspilothjälmen som blivit hans signum och förklarar på japanska att han nyss har landat på hotellets tak.

Han fortsätter med att förklara vem han är, sin syn på USA, vapen och krig och de fredliga värderingar han själv står för. Hela tiden pulserar klipp från de fantastiska flash-intron som han gjort sig världsberömd för i bakgrunden. Efter den intensiva inledningen kliver Mattias själv upp på scenen, berättar om konceptet med "intromercials" och tankegångarna bakom några av hans främsta verk.

För er som inte hört talas om Fakepilot innan kan jag varmt rekommendera ett besök på hemsidan. Videon ger en unik inblick i de kreativa processer som ligger bakom framgången för hans projekt.

By Jesper Lind

Julspel x 6

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/christmas-games-6.jpg

Har samlat lite länkar till julspel för tidsfördriv på jullovet. Även lite pyssel där man kan göra egna snöflingor för att bota råd på snöbristen. God Jul!

1. Mission in snowdrift land - spel från Nintendo där man styr en snögubbe.

2. Snowline - åk kälke på linje och samla julklappar.

3. Busy Santa - hjälp jultomten att montera ihop leksaker.

4. Winterbells - hoppa med julhare på klockor.

5. Snowdays - klipp ut dina egna snöflingor.

6. Make-a-flake - mer snöflingor.

Bonus: Sober Santa har vart med några år nu men kolla in om du missat den. Den alltför packade tomten är ändå rätt lustig.

By Jesper Lind

Amaznode - Nytt sätt att söka på Amazon

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/amaznode.jpg

Den japanska utvecklaren, Takayuki Fukatsu, har skapat ett nytt kreativt sätt att söka på Amazon, genom en flashapplikation. Man anger en sökterm och får sedan produkter från Amazon presenterade som ändpunkter i ett nätverk. Kopplingarna mellan produkterna representeras av data från Amazon's kundregister, typ: "kunder som köpt ... har även köpt ...".

Man kan välja att söka på musik, böcker, dvd's, mjukvara eller dataspel. Det är ett riktigt bra sätt att hitta relaterad media till det du är intresserad av och även ett perfekt verktyg för forskning.

Här kan du t ex se en sökning från en av mina favoritartister, Roots Manuva, från London.

Gör en egen sökning på Amaznode

By Jesper Lind